dental services

Orthodontic
treatment

Посветени сме да създаваме здрави и красиви усмивки. Чрез ортодонтското лечение, правим точно това. Привеждаме в хармонично цяло и правилно подравняване зъби, устни и челюсти. Заповядайте в нашата модерна и просторна клиника в Самоков, за да обсъдим най-подходящият лечебен план за Вас.

Въпреки че пациентите на всяка възраст могат да се възползват от ортодонтските брекети, в по-ранна детска възраст и при тийнейджъри ефектът е по-добър, тъй като челюстта все още расте. Първото посещение при ортодонт може да бъде около седемгодишна възраст. Ортодонтски преглед може да бъде от полза и по-рано, ако се забелязват лицеви нередности или в устната кухина.

Ранно лечение:

Ортодонтското лечение може да бъде полезно от тригодишна възраст. Дефектите се откриват рано и често могат да бъдат лекувани с миофункционални упражнения. Ранната загуба на млечни зъби може да доведе до липса на място за постоянните зъби. Използването на “местопазител”  в тези случаи може да предотврати последващо неправилно подравняване на зъбите. Затова могат да се вземат навременни и ефективни мерки за избягване на последващо ортодонтско лечение или то може да бъде по-кратко.

Ортодонтско лечение при деца или тийнейджъри

Ортодонтско лечение в смесено съзъбие

При смяна на млечни зъби най-често се използват подвижни ортодонтски апарати от цветни пластмаси и специална тел. Този метод може да повлияе на растежа на челюстите, да подобри захапката и тонуса на лицевите мускули. Правилното развитие на челюстта предотвратява струпването на новите никнещи постоянни зъби и предотвратява необходимостта от екстракция (изваждане) поради липса на място.

Ортодонтско лечение при постоянни зъби

След като приключи пробивът на всички постоянни зъби и основното развитие на челюстите, оттук нататък ще бъде по-трудно да се влияе върху растежа на челюстите и да се въздейства предимно върху позицията на зъбите. През този период лечението се извършва с фиксирани апарати (брекети).

Ортодонтско лечение при възрастни

Независимо в какъв етап от живота се намирате, всеки заслужава красива и здрава усмивка, с която може да се гордее! 

Метални брекети Damon Q

Скобите Damon Q са пасивни саморегулируеми брекети. Тяхната уникалност се крие в начина, по който задържат дъгата – специален плъзгащ механизъм. Благодарение на това, триенето между скобата и дъгата е сведено до минимум, което позволява по-бързо и комфортно движение на зъбите. Пасивните саморегулиращи се скоби използват слаби биосъвместими сили, като по този начин намаляват периода на лечение и позволяват ортодонтско лечение без изваждане на зъби за свободно място.

Керамични брекети Damon Clear

За възрастните е особено важен външният вид и често видимата част на брекетите ги притеснява. За да направите лечението по-дискретно и незабележимо за околните, могат да се използват керамични скоби, които са близки до цвета на Вашите зъби. Брекетите Damon Clear имат всички предимства на пасивните саморегулируеми брекети, като в същото време естетиката е максимално запазена.

Брекети Insignia

Insignia са индивидуално проектирани брекети, дъги и позиционери за всеки зъб. За целта се прави дентален отпечатък на зъбите и се сканират с висока разделителна способност, за да се създаде 3D виртуален модел. Специален софтуер интегрира тези прецизни изображения, за да изчисли оптималната захапка и да възпроизведе 3D визуализация на желания резултат. Във всяка скоба е вградена определена информация за посоката и броя на градусите на движението на съответния зъб. Дъгите се произвеждат в зависимост от анатомията на пациента и от плана за лечение.

OrthoCaps

Лечението с OrthoCaps е една от най-модерните техники в ортодонтията. Провежда се с прозрачни, почти невидими подвижни шини (алайнери). След първоначалния преглед се вземат зъбни отпечатъци, които се сканират и се изработва 3D компютърен модел на Вашите зъби. Виртуално ще разгледаме изместването на зъбите, крайния резултат и периода на лечение. След одобрението му от нашият ортодонт и Вас, се изготвя поредица от шини за провеждане на лечението. Всеки следващ алайнер премества зъбите Ви стъпка по стъпка, седмица след седмица, до окончателното им подреждане

Комбинирано ортодонтско и хирургично лечение

При някои тежки деформации в захапката е необходима комбинация от ортодонтско и хирургично лечение. Това са случаите на деформации на скелета, които не могат да бъдат повлияни само с ортодонтско лечение и има нужда от оперативна намеса. Лечението се състои от три етапа. В първия или предхирургичния етап, се подреждат зъбите и се коригира формата на зъбните дъги с помощта на определени апарати. След това чрез ортогнатична хирургия съответната челюст се намества в правилна захапка. В третия следоперативен етап захапката се коригира фино.

Ортодонтско лечение преди протезиране

За постигане на по-добро и трайно протезно лечение, трябва да се вземе предвид положението на съседните дефектни зъби и захапката като цяло. В много случаи ортодонтското лечение преди протезирането може да позволи поставянето на имплант или мост на места, където това не би било възможно без тази предварителна подготовка.